sunnuntai 17. helmikuuta 2019

20.-23. raskausviikko

Eli viikot 19+0 - 22+6.

Koko: Sikiö painaa 450g viikolla 23 ja koko pituus on 27cm.

Mitä viikolla 23 tapahtuu: Vauva liikuttelee silmiään. Käsien ja jalkojen lihakset voimistuvat ja vauvan liikkeet myös tuntuvat voimakkaampina. Luurangon rustot jatkavat kehitystä luiksi. Kulmakarvat ja hiukset tulevat yhä selkeämmin esille. (vau.fi)

Suurimmat oireet: Pissattaa usein. Liitoskipuja, varsinkin alakertaa vihloo kävellessä välillä todella kovasti. Alaselkäkipuja ja iskias vaivaa. Väsyttää ja hengästyttää välillä.

Mielihalut/mikä etoo: Tekee niin mieli kaikkia erilaisia kakkuja! Amerikkalaista juustokakkua, mutakakkua vaniljajätskillä... nam! Nyt on tullut vähän liikaa herkuteltua, niin pitää tietoisesti vähentää tuota makean syöntiä :D rasvainen ja mausteinen ruoka ei maistu. Kaikki perus kotiruoka on parasta.

Mietteitä: Nyt on tuntunut olevan vähän enemmän energiaa! On tullut touhuiltua paljon kaikenlaista vapaapäivinäkin ja olen jaksanut joogailla ja lenkkeillä enemmän. Töissä on todella raskasta henkisesti ja fyysisesti tällä hetkellä, mikä ei ole hyvä yhdistelmä tämän raskauden kanssa. Toistaiseksi nyt tuntuu vielä, että jaksaa, mutta jos kivut ja/tai väsymys lisääntyvät, niin en varmaan pysy enää vauhdissa mukana. Stressitasot ovat myös töissä todella korkealla ja olenkin mietiskellyt, että mitenköhän tuo stressi vaikuttaa vauvaan...

Tällä viikolla kävin neuvolassa terveydenhoitajalla. Hb oli 131! Olin varautunut, että se on varmaan laskenut niin, että joutuu lisäraudan aloittamaan :D No parempi näin. Verenpaineet olivat laskeneet, mutta ovat vielä ok tasolla. Poitsun sykkeet löytyivät heti, mutta pienokaisella oli joku jumppatuokio menossa niin meni hetki sydänäänien kuuntelussa :) Sain ohjeistuksen Kelan tukien hakemiseen sekä raskaustodistuksen ja heti sitten laittelinkin hakemuksia menemään. Äitiyspakkausta odotellessa :) Ollaanko oikeasti jo näin pitkällä raskautta menossa! Sain myös ohjeet sokerirasitukseen liittyen. Veriryhmäni rh-tekijä on negatiivinen, joten samalla varmistetaan sitten verikokeella siihen liittyen vauvan veriryhmä ja omasta verestäni vasta-aineet. Ongelmia voi tulla, jos vauvan rh-tekijä on positiivinen, joten siinä tapauksessa saisin suojauksen. Tuon suojauksen olenkin kaksi kertaa saanut jo kesällä keskenmenon vuoksi varuiksi, ettei keskenmenon jälkeisissä raskauksissa juuri tulisi ongelmia.

Liikkeitä on tuntunut koko ajan enemmän ja paremmin <3 Varsinkin iltaisin on kovat myllerrykset menossa. Huomaa kyllä vauvan kasvaneen! Liikkeitä on tuntunut jo jonkun verran kädellekin, mutta mies kun on koittanut niitä tunnustella, niin ei ole poitsu suostunutkaan enää potkimaan :D  Liikkeiden kunnolla tunteminen on kyllä rauhoittanut paljon omaa mieltä, kun ei tarvitse enää miettiä päivittäin, että onkohan vauva vielä elossa. Tänään on kyllä nyt sattunut olemaan vähän hiljaisempi päivä vauvan liikkeiden suhteen ja ehdin jo alkaa huolestumaan ja katastrofiajatukset alkoivat jylläämään päässä. Onneksi nyt kun pääsin pitkän päivän päätteeksi sohvalle makoilemaan, niin vauvan liikkeitä on tuntunut jonkin verran, mutta eivät ole niin napakoita potkuja. Järkeilin, että olisikohan vauva nyt vaan sellaisessa asennossa, että liikkeet ei niin hyvin tunnu? Onko muilla näillä viikoilla ollut huolta vauvan liikkeistä tai ollut vielä vaihtelua, miten liikkeet tuntuu?

6 kommenttia:

 1. Kiva kuulla kuulumisia! Kyllä itsellä ainakin noilla viikoilla oli välillä päiviä ettei tuntenut oikeastaan lainkaan liikkeitä, välillä taas myllersi kovasti. Varmasti juuri vauvan asento vaikuttaa ja myös istukan paikka.

  Tutulta kuulostaa myös tuo että heti kun pyytää isää laittamaan käden mahalle niin liikkeet katoavat kuin tuhka tuuleen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että muillakin ollut vaihtelua! :) ja mulla toi istukka onkin ihan tossa edessä, se kyllä selvästi vaimentaa, mutta nyt mun mielestä senkin alta tuntuu välillä sellasta muljuntaa :D vauva selkeesti kyllä koko ajan vahvistuu <3 joo, millonkohan poitsu antaa isänkin tunnustella liikkeitä :D onko teillä jo onnistunut kuitenkin mies tuntemaan?

   Poista
 2. Mun mielestä liikkeiden tuntemisessa on ihan selvää vaihtelua päivien välillä. Joskus on tosi vilkasta, ja joskus taas enemmän sellaista satunnaista muksauttelua. Mutta kieltämättä se alkaa aina mietityttää, jos vatsassa tuntuu olevan liian hiljaista.

  Mäkin odotan niin kovasti tuota äitiyspakkausta! Me otettiin niitä tasapuolisuuden nimissä kolme kappaletta, jokaiselle omansa 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kun jaoit kanssa oman kokemuksen! :) välillä just havahtuu, että milloinkohan tunsinkaan viimeksi liikkeen ja alkaa oikein odottamaan niitä liikkeitä. Nyt onneksi on taas tuntunut paljon potkuja ja myllerrystä, niin ei oo tarvinnut huolehtia :D
   Toivottavasti saadaan pakkaukset pian! :) ihana, että otitte kaikille! Jotkut esim säästää sen makuupussin lapselle siitä tai muuta, niin sitten teillä saa kaikki sen, jos jotain päätätte säästää :) Itse ajattelin juuri tuon makuupussin ainakin säästää lapselle ja ehkä ne huopatossut.

   Poista
 3. Täällä vaihtelee myös liikkeiden tunteminen. Tänään tyyppi on selkeästi koivet katossa, joten mahan heiluminen näkyy takinkin läpi :D Mutta useimmiten tämä viihtyy jossain ihmeellisessä poikittaisessa asennossa, jolloin ei ilmeisesti mahdu potkimaan niin hyvin, ja liikkeetkin ovat paljon vaisumpia. Suurin osa liikkeistä on tällä hetkellä kääntyilyä ja työntämistä. Tai hikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa apua, siellä on vahvat koivet kun noin selkeesti näkyy liikkeet! :D mutta helpottavaa kuulla, että muillakin vaihtelua näissä liikkeissä. Kaikki on niin uutta, niin ei tiedä sitten mikä on normaalia ja mikä ei. Mullakin taitaa poitsu olla nyt mahassa jotenkin vähän poikittain, kun oikeessa kyljessä tuntuu välillä potkuja mutta jotain tuntuu myös välillä vasemmalla alavatsalla?! :D Tai sit hän vaihtelee asentoa usein, kun mahtuu vielä tekemään niin :D

   Poista