torstai 28. helmikuuta 2019

24.-25. raskausviikko

Eli viikot 23+0-24+6.Koko: Sikiö painaa 650g ja koko pituus on 29cm.

Mitä viikolla 25 tapahtuu: Kuulo kehittyy ja sikiö voi kuulla äidin sykkeen, hengityksen ja ääniä vatsan ulkopuolelta. Sikiö tunnistaa äidin äänen. Tasapainoaisti alkaa muodostua ja sikiö hahmottaa itsensä ja asentonsa paremmin. Sikiö alkaa täyttää kohdun ja siksi liikkeet tuntuvat entistä paremmin. (vau.fi)

Suurimmat oireet: Ensimmäiset harkkasupistukset rasituksessa. Liitoskipuja, uutena häpyliitoksen kivut (ai, että ne muuten sattuu!).

Mielihalut/mikä etoo: Tähän ei mitään uutta viime kirjoituksen jäljiltä :D

Mietteitä: Viime viikolla töissä tuli rasituksessa ekaa kertaa ilmeisesti harjoitussupistuksia. Ihan kivuttomia olivat, vatsa tuntui kiristyvän ja kovettuvan. Tuli sellainen epämukava olo ja piti päästä istumaan. Oli myös kovia liitoskipuja, alakertaa vihloi ihan huolella. Tuo työpäivä meni ähistessä ja puhistessa ja paljon hitaammalla tahdilla. Siinä vaiheessa totesin, että ehkä nyt sairasloma olisi aiheen tähän väliin. Lääkäri sitten kirjoittikin viikon sairasloma pätkän, lauantaina olisi tarkoitus kokeilla töihin paluuta. On kyllä tehnyt hyvää kropalle ja mielelle tämä lepo!

Eilen illasta taas tuli kovaa jatkuvaa menkkamaista jomotusta alaselkään ja vatsaakin tuntui hieman jomottavan. Tunne oli ihan uusi tässä raskauden aikana, eikä selvästikään ollut mitään liitoskipuja. En myöskään päivän aikana ollut rasittanut itseäni mitenkään. Otin Panadolia ja laitoin selälle lämpöpussia ja lopulta päädyin soittamaan sairaalalle, että onko tuntemukset normaaleita raskauteen kuuluvia vai pitäisikö huolestua (tai olin kyllä ehtinyt jo huolestua, kun jomotus oli sen verran kovaa eikä loppunut). Kätilö konsultoi gynekologia ja sain ohjeeksi lepäillä ja seurailla tilannetta kotona, sillä Panadol ja lämpöpussi jonkin verran auttoivat. Jos kivut olisivat jatkuneet/pahentuneet tai olisi ilmaantunut jotain vuotoa, niin olisi pitänyt soitella uudestaan ja lähteä näytille. Onneksi kipu ja jomotus yön aikana laantui kokonaan! Soittelin kuitenkin tänään vielä neuvolaan tuosta oireesta, ettei vaan joku muuten oireeton tulehdus olisi päällä. Terkkari oli samaa mieltä, että asia olisi hyvä varmistaa ja sain lähetteet pissanäytteeseen ja emättimen bakteeri+hiiva näytteisiin. Huojentaa omaa mieltä, kun asia varmuudeksi tarkistetaan.

Näiden supistelujen ja jomotusten myötä on hiipinyt mieleen vahvemmin pelko, että mitä jos synnytys lähtisikin jo käyntiin? Viikkoja on vielä niin vähän, mutta tässä vaiheessa onneksi vauvaa koitettaisiin kuitenkin pelastaa. Olen seurannut tarinaa esimerkiksi viikolla 25+ syntyneestä keskosesta, joka voi nykyään hyvin. Ja se vähän huojentaa mieltä, että mahdollisuuksia olisi kuitenkin, että vauva jäisi henkiin ja voisi voida hyvin. Jos nämä supistelut ja jomotukset jatkuvat/uusivat, niin toivoisin kyllä, että pääsisin tarkistuttamaan kohdunsuun tilannetta. Viime perjantaina lääkäri osasi vain tutkia, että kohdunsuu on kiinni, mutta ei osannut sen pituutta kokeilla. Suurella todennäköisyydellä kuitenkin kaikki on hyvin ja kohdunsuulla ei ole tapahtunut muutoksia, joten pitää koittaa luottaa siihen ja olla stressaamatta turhia :) Ja vauvan liikkeet ovat lisääntyneet ja tuntuvat monesti päivässä, joten hällä ainakin kaikki pitäisi olla kunnossa <3

5 kommenttia:

 1. Varmasti hyvä idea jatkossakin kuunnella kroppaa ja tarvittaessa hidastaa/jäädä saikelle mikäli kovasti supistelee! Tuo on juuri pelottavaa kun ei voi olla varma että onko vaaratonta vai jotain, mihin pitäisi reagoida...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Ja vielä, kun eka raskaus kyseessä, niin kaikki tuntemukset ovat niin uusia eikä ole mitään mihin verrata. Onneksi on neuvola ja sairaala, mistä voi sitten kysellä neuvoja. Mutta aina sitäkin miettii, että soitteleeko turhaan :D

   Poista
 2. Mulla on tuota vatsan kovettumista käytännössä joka päivä, eikä se aina välttämättä liity edes rasitukseen. Tunne on epämukava, mutta jotenkin sen kanssa oppii onneksi olemaan. Lepo on myös tosi tärkeää, ettei olo pääse menemään liian tukalaksi!

  Hyvä että jomotukset loppuivat, aina se säikäyttää kun ei tiedä mikä on normaalia ja mikä ei...Mulla myös pyörii päässä paljon ajatuksia tuosta ennenaikaisesta synnytyksestä (yllättävää sinänsä 😄), jännittää tosissaan mille viikoille tässä päästään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti siellä ennenaikainen synnytys on mielessä ja huolestuttaa! Siellä se nyt onkin todellinen huoli, kun vatsan täyttää kolme pientä <3 mihin asti muuten kolmosraskaus "päästetään" jos kaikki menee hyvin? Tai siis, millä viikoilla viimeistään olisi tarkoitus vauvojen syntyä? :)

   Poista
  2. Yleensä syntyvät viikoilla 31-36, toivottavasti päästäisiin vaikka edes viikolle 34. Sekin olisi jo todella hyvin. Eli ennenaikaisina tulevat nämä pienet syntymään joka tapauksessa, mutta toivottavasti eivät vielä moneen viikkoon!

   Poista