maanantai 30. syyskuuta 2019

Vauva 3,5kk

Ehtipä edellisestä kirjoituksesta kulua tovi! Tarkoitus on ollut kyllä tulla päivittelemään kuulumisia ja kirjaamaan ylös, että missä vaiheessa mennään vauvan kanssa, mutta ei vaan ole ehtinyt. Paljon on ollut menoja viime aikoina, mutta suurin syy ajan puutteelle on ollut vauvan huonot päiväunet. Iltaisin on ollut omaa aikaa ihan hyvin, mutta sitten ei olekaan enää jaksanut avata konetta.

Eli vauva on jo 3,5 kuukautta vanha! Kliseisesti aika oikeasti tuntuu vaan juoksevan eteenpäin. Kesäkin on yht'äkkiä vaihtunut syksyyn. Tämän vuoden kesä tuntuu kiitäneen ohitse huomaamatta ja menneen tietynlaisessa sumussa: herätykset öisin olivat 2 tunnin välein ja paljon opeteltavaa riitti vauvan hoidossa. Alkuun imetys vei hirveästi aikaa ja sohvan pohjalla istuessa imettäessä kauniit kesäpäivät suurimmaksi osin lipuivat ohitse. Mutta se ei kyllä yhtään itseäni haittaa, kesiä tulee kyllä elämässä lisää, mutta kerran vain lapsi on näin pieni <3 on ollut ihana rauhassa tutustua vauvaan ja alkuun vain pesiä hänen kanssaan kotona. Ja olen kyllä nauttinut kovasti äitiyslomasta ja vauvan kanssa kotona olemisesta.

Meillä oli viime viikolla neuvola ja vauva painaa jo 8140grammaa ja on 64,5cm pitkä! Hyvin on kasvanut täysimetyksellä. Vaatteissa mennään jo 68cm koossa ja pian nekin jo jää pieneksi. Huomaa kyllä vauvaa kannellessa, että painoa on tullut syntymän jälkeen se reilu 4kg lisää. Vaikeaa enää käsittää, kuinka pieni hän silloin alkuun olikaan. Vauva on kehittynyt myös hurjasti: hän juttelee ja hymyilee paljon vastavuoroisesti, vähän jo naurahtelee, kovasti yrittää vatsalla ollessaan eteenpäin potkuttelemalla ja jaksaa pitkään kannatella päätään ja hän on alkanut tarttumaan esineisiin ja vie niitä suuhun. Vielä ei kääntymisyrityksiä ole tullut, kerran on mennyt vahingossa vatsaltaan selälleen pään viedessä mennessään :D

Mutta ne alkuun mainitsemani päiväunet tosiaan. Nyt kuukauden ajan päiväunien nukkuminen on ollut melko huonoa, suurimmaksi osaksi vauva nukkuu 30-40 min pätkiä, vaikka selvästi tarvitsisi yhdet pidemmän unet päivän aikana. Toivon tämän olevan vain joku vaihe. Yöt ovat menneet onneksi melko hyvin, lukuunottamatta 3kk iässä tullutta tiheää imua, jonka johdosta heräiltiin vajaa viikko useammin öisin. Mutta normaalisti vauva menee nukkumaan 19-20 välillä illalla, ensimmäinen unipätkä on jotain 4-7h väliltä ja yössä herätään normaalisti 2 kertaa syömään. Hyvin ehtii onneksi itsekin nukkua yön aikana!

Itse kävin julkisen puolen fyssarilla syyskuun alussa polveni takia ja hän onneksi katsoi erkauman samalla, joka oli 2-3cm vielä. Olen nyt treenaillut erkaumalle sopivilla liikkeillä sekä vaunulenkkeillyt ja kunto on selvästi parantunut tässä viime aikoina. Kroppa jaksaa paljon paremmin ja keskivartalo tuntuu olevan paremmin hallinnassa. Vieläkään paino ei ole lähtenyt tippumaan siitä, mihin se tyssäsi alun tippumisen jälkeen ja raskauskiloja on kymmenisen jäljellä, vaikka olen liikkunut ja rajoittanut herkkujen syömistä. Imetys taitaa itsellä pitää kiloista kiinni (ainakin toivon, että kyse on vain siitä). Vauva on siis täysimetyksellä ja kierto ei ole vielä lähtenyt käyntiin. Raskaushepatoosin takia on edelleen labrakontrolleja (viime kontrollissa sappihapot ja maksa-arvot olivat vähän yli viitearvojen, sappihapot ovat onneksi tulleet koko ajan alaspäin kuitenkin) ja seuraava kontrolli on marraskuun alussa.

Vauva heräsi taas päiväuniltaan, joten hyvin nopea päivitys tuli, toivottavasti tekstissä on jotain järkeä :D

2 kommenttia:

 1. Ehdinköhän minäkin nyt kerrankin kommentoida :D

  Kiva lukea kuulumisia! Tutulta kuulostaa teidän kesän kuvaus. :) Meillä tosin nukuttiin kesällä paremmin kuin nyt, nyt herätyksiä on vähintään kolme yössä. Myös päiväunirytmi meni ihan samalla tavalla, 45min maksimissaan ja sitten herätys. Onneksi viime viikolla siihen tuli yhtäkkiä muutos, ja vauva on nukkunut yleensä yhdet pidemmät päikkärit. Joten toivoa on! Kurjia tosiaan nuo lyhyet päikkärit, kun vauva on itse ihan väsynyt eikä toisaalta alle tunnissa kauheasti ehdi vielä omia juttuja tekemään.

  Iso vauva teilläkin siellä, meillä ollaan suunnilleen samoissa mitoissa. Huvittaa kun isosiskon puolivuotiaana käyttämät vaatteet ovat nyt jäämässä tälle jo pieniksi :'D Eikä sekään ollut mikään pieni kirppunen...

  Hitsit kun jaksaisi itsekin treenata, millaisia liikkeitä olet tehnyt? Mullakin on selkeästi vielä erkaumaa jäljellä, mutta en ole jaksanut tehdä asialle mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei onpa kiva kuulla vähän sinunkin kuulumisia!! :) kiva kun laitoit kommenttia!

   Voi vitsi, toivottavasti meilläkin alkaisi noi päikkärit helpottamaan! Tai eilen jo tuli yhdet 1h45min kestäneet päiväunet mistä olin ihan ihmeissäni, mutta tänään heti palattiin lyhyisiin päikkäreihin. Mutta josko se siitä meilläkin muuttuisi vielä :) On kyllä kurjia, kun sitten vauva on ihan yliväsynyt ja itse tosiaan aina kerkeää alottaa tekemään jotain päikkäreiden aikaan ja kaikki jää aina kesken.
   Hahaa on kyllä jännä, miten eri tavalla vauvat kasvaa! Ja samojen vanhempien vauvat vielä. Ainakin tässä habat saa hyvää treeniä, kun on tuollainen 8kg käsipaino mukana koko ajan :D <3

   Itsellekin oli vaikea aloittaa treenaamista, mutta sitten kun on jaksanut säännöllisesti tehdä, niin tekee mieli tehdä niitä treenejä :D Aloitin tosi varovasti, alkuun vain lantionpohjan harjotteita ja vaunulenkkeilyä. Sitten tein esim kyykkyjä, aurinkotervehdyksiä, kontillaan polvien nostoa lattiasta, lantion nostoja, selällään jalat 90 asteen kulmassa ja koskettaa vuorotellen varpailla lattiaa ym. Nyt olen tehnyt sellaista hiit haastetta, mutta melko modifioidusti, sillä en uskalla mitään lankkuja, hyppyjä ym vielä tehdä. Juoksuakaan kun ei muistaakseni suositella, kun vasta sitten, kun on oikeasti keskikroppa kunnossa. Tuossa linkki siihen haasteeseen, jos sattuu kiinnostamaan: http://www.benderfitness.com/2016/08/postpartum-beyond-workout-1-lower-body-pelvic-strengthening.html ja linkki erkauma ystävälliseen core treeniin, tämän olen kokenut tosi hyväksi: http://www.benderfitness.com/2016/08/get-rid-of-belly-bulge-safe-core-exercises-for-diastasis-recti.html .

   Poista