keskiviikko 23. tammikuuta 2019

17.-19. raskausviikko

Eli 16+0-18+6.


Kuva eiliseltä 19+1.


Koko: Sikiö painaa 220g ja koko pituus on 18cm viikolla 19.

Mitä viikolla 19 tapahtuu: Sormen- ja varpaanjäljet alkavat muotoutua. Kasvot kehittyvät ja muuttuvat ihmismäisemmiksi päivä päivältä. Sikiö harjoittelee imemisliikkeitä ja nielee samalla lapsivettä. Napanuora kasvaa ja kehittyy paksummaksi, sen läpi kulkee suurella voimalla veri, joka antaa ravintoa sikiölle. (Vau,fi)

Suurimmat oireet: Viikolla 17 ja 18 pahoinvointia tuli vielä todella herkästi ja oksentelin joitain kertoja töissä. Viikolla 19 pahoinvointi tuntui väistyneen enkä oksentanut kertaakaan, jes! Migreenit ovat selvästi vähentyneet, joitain kertoja on kohtaus yrittäny päälle, mutta olen saanut sen pysäytettyä alkuunsa. Pissattaa usein ja jos rakko ehtii täyttyä liikaa niin alavatsaa alkaa vihlomaan. Selkä väsyy todella pienestä ja iskias vaivaakin oli muutamana päivänä (onneksi meni venyttelyillä ohi eikä toistaiseksi ole palannut). Viikolla 19 alkoi tuntumaan, että hengästyn yhä herkemmin ja lihaksille ei meinaa riittää happea. Hb oli onneksi vielä hyvä 129. Lapsuuden/nuoruuden astma on pahentunut nyt raskausaikana ja oire johtuu varmaan siitä. Ja toki raskaus itsessäänkin pistää herkemmin hengästyttämään.

Mielihalut/mikä etoo: Rasvainen ruoka ei edelleenkään maistu, melkeinpä kaikkea muuta jo pystyy syömään. Suklaaseen on tullut järkyttävä himo (mikä ei ole yhtään hyvä juttu :D).
Kuva eiliseltä 19+1.


Mietteitä: Vointi tuntuu nyt suht normaalilta ja hyvältä, ihanaa! Väsyn kyllä nopeammin, kuin ennen raskautta ja paikkoja alkaa kolottamaan herkästi. Onkin täytynyt pitää nyt hyvin huolta, että saa tarpeeksi lepoa.

Ensimmäinen neuvolalääkäri käynti oli 16+4. Käynnillä kaikki oli kunnossa ja lääkäri oli oikein mukava, joskin hänellä tuntui olevan vähän kiire. Tuolloin toin esille huoleni pahentuneesta astmasta ja nyt sitten onkin käytössä astmalääkkeet säännöllisenä. Onneksi niidenkin pitäisi olla ihan turvallisia raskausaikana.

Ihan kohta ollaan puolivälissä, hurjaa! Rakenneultraan on nyt viikko aikaa ja sen lähestyessä alkaa jännittämään enemmän ja enemmän. Toivon niin kaiken olevan kunnossa <3 Tämä raskaus tuntuu menneen aika nopeaa tahtia. Toisaalta tuntuu, että vielä on niin pitkä aika jäljellä. 

Vatsan kasvua olen seurannut ja odottanut innolla ja kasvanut vatsa ei ole onneksi ahdistanut yhtään vaan tuntuu ihanalta :) Toisaalta taas painon nousu on välillä ahdistanut, vaikka ajattelin ennen raskautta, että kunhan saan vain olla raskaana niin en siitä ahdistu tai ota stressiä. Paino on noussut alusta asti, vaikka oli pahoinvointia ja syömiset oli murto-osan normaalista. Ja oksentelin sen 1,5kk putkeen joka päivä. Nyt onneksi painon nousu tuntuu tasaantuneen ja paino oli tänä aamuna saman verran, kuin tuolla neuvolalääkäri käynnillä. Sellainen turha turvotus tuntuu lähteneen varsinkin vatsan kohdalta pois. 

Viikolla 18 tunsin ensimmäiset liikkeet! Ne tuntuivat sellaisilta kuplan puhkeamisilta ja pieniltä hipsutuksilta. Alkuun liikkeitä tuntui todella harvakseltaan, mutta nyt niitä on tuntunut melkein päivittäin. Istukka on edessä, joten se vaimentaa liikkeitä paljon. En malta odottaa, että tuntisin liikkeitä useammin ja mieskin pääsisi niitä vatsan päältä tuntemaan!

6 kommenttia:

 1. Ihana masu ja ihanaa että liikkeet tuntuvat jo useammin :) Oireet kuulostavat valitettavasti tutuilta, nyt on alkanut kaikenlaiset kivut täälläkin. Erityisesti yläselkäkipu on ihan pylleriinosta.

  Kiva että siellä on päässyt jo neuvolalääkärille, täällä vissiin on joku säästölinja, kun nykyään pääsee ensimmäistä kertaa vasta rv 26-28... Esikoisesta olin vähän ennen rakenneultraa :/ Välillä tulee sellainen "mitä jos kaikki paikat onkin jo auenneet enkä vain huomaa" -paniikki.

  Pidän peukkuja rakenneultraan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 ohhoh, onpas siellä myöhään eka lääkärikäynti! :o eikö noi kuitenki pitäs olla valtakunnalliset noi ohjeistukset, että milloin ja kuinka usein on käyntejä neuvolassa! Jännä kun vaihtelee noin paljon :( ja kiitos peukkujen pitämisestä! :)

   Poista
 2. Hyvä jos olo on ollut normaalimpaan päin, toki tässä matkan varrella tulee sitten kaiken näköisiä uusia vaivoja :D Muakin pissattaa jatkuvasti, vaikka olen huomannut että se voi olla enemmänkin ”tunne” kuin oikea hätä, kun kohtu painaa. Mulla on myös astma, ja flunssassa ollessa jouduin käyttämään lääkkeitä tosi ahkerasti. Mutta pieniä vaivojahan nämä loppupeleissä onneksi ovat. Ja ihanaa kun liikkeitä tuntuu jo :)

  PS. Söpö masu ❤️ Itse olen kyllä nauttinut vatsan kasvamisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, niitä uusia vaivoja odotellessa! :D oon kans nyt huomannu, että se on varsinkin öisin enemmän tunne, kun ois kamala pissahätä ja sit ku raahautuu vessaan niin rakko ei edes ollutkaa kovin täysi :D ja kiitos! <3

   Poista
  2. Ainiin ja onko sulla astma lääkkeet säännöllisenä nyt käytössä vai tarviiko vaan flunssassa ym? :) Ootko muuten huomannu, että raskaus ois jotenkin vaikuttanut astmaan? Mulla meni monta monta vuotta niin, että tartti vaan flunssassa ja siitepölykaudella astmalääkkeitä, mutta nyt raskauden aikana se on hiipiny takaisin.

   Poista
  3. Oon käyttänyt astmalääkkeitä kuten aiemminkin, eli vain flunssassa. Tosin uimassa käydessä huomasin, että tuntui tosi vaikealta hengittää uidessa, joten voi olla että astma on vähän pahentunut. Mulla on myös se aspiriinilääkitys, joka joillain pahentaa astmaoireita, mutta itse en ole siitä huomannut olleen haittaa. Tosin eipä tässä samalla tavalla kuin aiemmin ole enää tullut liikuntaa edes harrastettua :D

   Poista