torstai 30. toukokuuta 2019

Raskaushepatoosi

Kerroinkin viimeisimmässä postauksessa ihoni kutinasta ja tulevista labrakontrolleista. Kävin labrassa siis lauantaina otattamassa uusiksi maksa- ja sappiarvot. Ajattelin, että eiköhän ne ole normaalit ja atooppinen ihoni vain kutisee. Terveydenhoitaja sitten soittikin maanantaina, että sappiarvot ovat koholla ja hän tekee sen vuoksi lähetteen äitiyspolille. Maksa-arvo oli normaali. 

Tiistaina äitiyspolilta soiteltiin heti aamusta ja ajan sain keskiviikolle. Nopeaa toimintaa! Äitiyspolilla istuskelin ensin käyrillä, jossa kaikki oli kunnossa. Poitsun sykkeet vaihtelivat noin 140-170 välillä ja hän melskasi menemään vatsassa. Tämän jälkeen kävin stiksaamassa pissan, mikä oli normaali. Sitten siirryin lääkärín vastaanotolle. Ultrassa kaikki oli kunnossa, uutta kokoarviota ei nyt tehty, kun viimeisimmästä oli niin vähän aikaa, niin ei kuulemma luotettavasti voi seurata kasvua noin pienellä aikavälillä. Poitsu oli vain hyvin rauhallinen ultran ajan, teki kyllä hengitysharjoituksia, mutta ilmeisesti oli hyvillä aamupäiväunilla :D Lääkäri sanoi, ettei turhaan tökitä sen enempää hereille, kun oli käyrillä ollessa kuitenkin aktiivisesti liikuskellut. Sappiarvoni olivat siis 10,3 ja raja tuonne äitiyspolille lähettämiseen on 8, eli eivät paljoa koholla. Raskaushepatoosi kuitenkin nyt sitten diagnosoitiin. Hepatoosin tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta ilmeisesti hormonit kuormittavat maksaa. Lääkäri meinasi, että kun minulla on oireita (öisinkin raavin ihoa ja kutina haittaa nukahtamista välillä), niin aloitetaan lääkitys jo tässä vaiheessa. Lääkkeeksi tuli Adursalia (sappilääke) ja antihistamiinia, jolla on myös väsyttävä vaikutus.




Seuraavat labrakontrollit ovat maanantaina ja seuraava äitiyspolikäynti viikon päästä. Toivottavasti arvot eivät nyt nousisi! Lääkäri puhui myös synnytyksen käynnistämisestä, jota mietitään sitten labra-arvojen mukaan. Hirveästi yli lasketun ajan ei ilmeisesti tulla raskautta päästämään, että joskus silloin olisi sitten viimeistään käynnistelyä tiedossa, jos ei synnytys itsestään ala käynnistymään! Kovasti toivon, että synnytys lähtisi itsestään käyntiin, sillä käynnistyksessä on suurempi toimenpideriski ja käynnistely voi viedä useamman päivän. Tällä hetkellä kaulaa oli jäljellä vielä 2,5cm ja kohdunsuu ei ihan ollut sormelle auki, epäkypsä tilanne siis. Lääkäri muuten kehui, että on oikein hyvä lantio synnyttämistä ajatellen :D vauvan pään kertoi myös tuntuvan alhaalla! Maha tuntuukin nyt parin päivän aikana vähän laskeutuneen ja selkeästi vauva painaa enemmän alas.

Tässä on nyt vähän vaikea itse miettiä, että mikä kutina on vain atopian aiheuttamaa ja mikä sitten on tämän hepatoosin aiheuttamaa. Onneksi noita labra arvoja seurataan. Jalkapohjien kutina nyt selkeästi on vain hepatoosista johtuvaa, mutta sitä ei eilen ollutkaan niin paljon, kuin aikaisempina päivinä. Mistä lie johtuu, sillä lääkkeetkin aloitin vasta eilen illalla. Vauvan vointi stressaa, vaikka lääkäri sanoi, että näillä arvoilla ei ole vauvalla mitään hätää. Täytyy liikkeitä tietenkin seurailla ja tarvittaessa herkästi ottaa synnärille yhteys. Liikkeitä on onneksi tuntunut hyvin, eikä liikelaskentaa ole tarvinnut tehdä.

Jos jollain on raskaushepatoosista kokemusta tai tietoa, niin saa mielellään kertoa! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti