torstai 25. huhtikuuta 2024

Diagnoosi vuosien jälkeen ja Letrozol resepti kourassa

"L.a. ovarioissa tiiviimpi keskusta ja reunoilla erittäin runsaasti pieniä fol PCO-tyyppisesti. AFC väh. 30/30."

"Voidaan edetä Letrozol OI-hoitoon. Kumppanuusvanhemmuus esikoisen isän kanssa."


Oltiin sovittu esikoisen isän kanssa, että jos ei ala tässä kevään myötä tärppäämään, niin hakeudutaan kevään/kesän vaihteessa sitten selvittelemään asiaa yksityiselle. Selkeästi kun jotain kiertohäiriöitä ja hormonihäikkää kropassani on. Nyt kun taas tässä kierrossa näytti siltä, että ovulaatiota ei tapahtunut, niin varasin ajan gynelle, joka voisi selvitellä kiertohäiriöitä ja samalla voisi toivottavasti hoitaa ovuloimattomuuttani. Ja oli kyllä nappivalinta tuo kyseinen gyne! 

Olen jo vuosia sitten epäillyt sairastavani PCOS:ää (polycystic ovarian syndrome) ja tätä joskus gyneiltä kysellytkin, että voisiko minulla olla PCOS. Kiertoni on aina olleet epäsäännöllisiä, on ollut outoja tiputteluvuotoja, kärsin aknesta ja migreenistä, painoni nousee herkästi ja sen pudottaminen/normaalina pitäminen vaatii töitä. Tuo PCOS ajatus on aina tullut torjutuksi lääkärien puolelta. Nyt olen reilu puolen vuoden sisään ravannut useamman kerran gyneillä näiden kiertohäiriöiden vuoksi ja vasta nyt sitten tämän viikkoisen lääkärikäynnin gyne osasi todeta heti ultrasta, että munasarjat ovat selkeästi PCO-tyyppiset. Tämä yhdistettynä kaikkiin oireisiin, niin diagnoosi oli aika selvä. Diagnoosi ei tullut siis minulle yllätyksenä tai järkytyksenä vaan enemmänkin helpotuksena. Vihdoinkin sain selityksen oireilleni ja kiertohäiriöilleni on selkeä syy, jota voidaan vielä onneksi hoitaa ja lähdinkin vastaanotolta Letrozol resepti kourassa.

Sain nyt hyvän ja selkeän hoitosuunnitelman. Ultrassa ei siis näkynyt mitään ovulaatioon viittaavaa ja limakalvo ei ollut kierron vaiheeseen sopiva, joten sain ohjeeksi syödä taas 10vrk Terolut kuurin uuden kierron käynnistämiseksi. Seuraavassa kierrossa käyn kp3 aamusta labroissa (otetaan AMH, testo-arvoja, FSH, LH, Ferritiini). Syön Letrozolia kiertopäivät 3-7 ja kontrolliultraan sitten kp12. Nyt kun vihdoin on toivoa onnistumiseen, niin en millään malttaisi odottaa ensi kiertoa. Toivottavasti Letrozolit toimisivat ja saataisiin tämä kroppa ovuloimaan.

Hormonien luonnollisesti tasapainottamiseksi olen tehnyt varmaan melkeinpä kaiken, mitä voi itse tehdä kohtuullisella rahasummalla. On tullut kokeiltua perus d-vitamiinien ja mama-vitamiinien lisäksi macaa, vehnänalkioöljyä, gelee royaleita, sinkkiä, greippimehuja. Olen syönyt tasapainoisesti ja monipuolisesti verensokeritasapainoni mahdollisimman tasaisena pitäen. Olen syönyt hormoneja luonnollisesti tukevia ruoka-aineita. Olen vähentänyt koko ajan enemmän ja enemmän nopeita hiilareita ja sokereita ruokavaliosta. Olen vähentänyt kofeiinin saantia ja en ole juonut alkoholia lainkaan kuukausiin. Olen liikkunut säännöllisesti, meditoinut, panostanut hyvään yöuneen ja tasaiseen päivärytmiin. Paino minulla on BMI mukaan paria kiloa vaille normaalipainossa, mutta ei se ole vielä suuremmin tippunut mihinkään taaskaan tästä kaikesta huolimatta. Täytyykin nyt ruokavalion terveellisyyden lisäksi alkaa kiinnittämään vielä enemmän huomiota kalorien saantiin, josko saisi joitakin kiloja tiputeltua ja tällä olisi positiivinen vaikutus tuohon pcos:äänkin. Kaiken kaikkiaan elän tällä hetkellä kaikista tasapainoisimmin ja terveellisimmin ikinä mutta kiertoni on kaikista eniten sekaisin tällä hetkellä. Ihanan ristiriitaista :D Eikä kovin motivoivaa, mutta onneksi kropassa vointi on todella hyvä ja virkeä tällä hetkellä ja se motivoi ylläpitämään terveellisiä elämäntapoja. Ja toki se, että haluan elää mahdollisimman terveenä mahdollisimman pitkään ja pcos lisää sairastumisen riskiä esimerkiksi tyypin 2-diabetekseen ja verenpainetautiin.

Toiveikkaammissa fiiliksissä siis seuraavaa kiertoa kohden. Jännityksellä odotan, miten Letrozolit omalla kohdallani toimii ja palailen päivittelemään asiaa sitten tänne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti